Wat doet een Brandwacht en wat verwachten wij van een Brandwacht?

Tijdens het werken als brandwacht ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van anderen. Je houdt toezicht bij brandgevaarlijke werkzaamheden en werk in besloten ruimten. Een brandwacht zorgt voor een veilige werkplek bij onze klanten in de maritieme en petrochemische sector en weet hoe te handelen tijdens calamiteiten. Tijdens onveilige situaties signaleer jij het gevaar en neem jij waar nodig preventie acties om zo de veiligheid te waarborgen. Bijvoorbeeld het controleren van de persoonlijke beschermingsmiddelen en of ze wel veilig werken.

Als je interesse hebt in de functie van brandwacht kom je naar de groepssessie en maak je kennis met RBC en met je eventuele collega’s. Tijdens deze groepssessie kom jij meer te weten over wat RBC doet, waar RBC voor staat, wat wij jou te bieden hebben en wat wij van jou verwachten. Nadat jij er voor heb gekozen om bij ons te komen werken ga je nog in gesprek met de operationeel manager.

Nadat de gesprekken zijn afgerond start jouw opleiding daarmee jouw loopbaan. De opleiding bestaat uit de trainingen: Werken als Buitenwacht, basisveiligheid (VCA), bedrijfshulpverlening (BHV), gasmeten en watervoerende armaturen (WVA).

De opleidingsplanning, verspreid over 2 weken, ziet er als volgt uit;

Week 1;

  • Dag 1 Kennismaking met RBC/  Watervoerende armaturen en kleine blusmiddelen
  • Dag 2 VCA met examen
  • Dag 3 BHV 1e hulp met examen
  • Dag 4 BHV brandbestrijding met examen

Week 2;

  • Dag 1 en 2 Werken als buitenwacht met examen
  • Dag 3, 4 en 5 Gasmeten(Ex/ ox/ tox) met examen

Start werkzaamheden

Als de opleidingen voldoende zijn afgesloten teken je jouw contract  en maak je kennis met de planning. Hier wordt jouw werklocatie doorgegeven voor de aankomende week. Jij zorgt ervoor dat je een geschoren gelaat hebt. Je moet een geschoren gelaat hebben voor je eigen veiligheid bij calamiteiten, waarbij je op de petrochemische sector eventueel een gasmasker moet dragen.

De volgende dag ga je aan de slag en begint jouw eerste werkdag op de locatie. Daar krijg jij een poortinstructie, zodat je het terrein op mag. Daarnaast zorg je er elke dag voor dat je er ruim op tijd bent, want je wil toch niet dat er vijf lassers op je staan te wachten.

Werken als brandwacht

Op het terrein word je gekoppeld aan een ervaren brandwacht, hij zal jou de eerste dag helpen om je wegwijs te maken.  Je gaat naar de controlekamer om de werkvergunning op te halen. Je gaat dan naar de werklocatie, je maakt kennis met je collega’s voor die dag en dan neem je de LMRA door. Je bespreekt vluchtroutes, spreekt pauzes af en vertelt je collega’s wat te doen bij calamiteiten. Daarnaast kijk je of de juiste preventie maatregelen zijn genomen aan de hand van de werkzaamheden. Als dit allemaal doorgenomen is kunnen je collega’s aan de slag. Als iedereen aan de slag is, houd jij alles in de gaten, je kijkt of het weer niet veranderd, of er geen conflict werkzaamheden komen, of alles netjes blijft en of er geen onnodige risico’s ontstaan, of te wel is alles veilig?

Op de afgesproken tijd ga jij pauze houden en ga je naar de kantine. Je houdt een praatje met je collega’s en je kijkt even op je telefoon of je niks gemist heb, want die staat natuurlijk uit tijdens je werkzaamheden.  Zodra je terug op de werkplek bent, neem je opnieuw de LMRA door en kijkt of er geen veranderingen hebben plaatsgevonden, zodat iedereen weer aan de slag kan.

Wanneer iedereen aan de slag is, houd jij bij wie er naar binnen gaat in de besloten ruimte, hoe laat iedereen naar binnen gaat, hoe lang de werkzaamheden duren en hoe laat iedereen weer naar buiten gaat. Als het einde van jouw werkdag nadert ruim jij je werkplek op, schakel je eventueel de elektriciteit uit, zorg jij ervoor dat er geen gevaar meer is voor anderen. En als alles veilig is verlaat ook jij je werkplek, meld je je af en ga je naar huis.

Solliciteer